ponedjeljak, 12. ožujka 2012.

Povijest dvd-a

Vođeni vatrogasnim geslom "Vatru gasi-brata spasi", članovi DVD-a "Rešetari" su već desetljećima nesebično i hrabro na raspolaganju stanovnicima Općine Rešetari. DVD "Rešetari" osnovano je 23. veljače 1930. godine, a tada je brojilo ukupno 145 članova.

Vatrogasna četa je prvu intervenciju imala na gašenju manjeg požara 1932. godine u Rešetarima, a 25. lipnja 1933. godine su prvi puta sudjelovali na vojnoj vježbi u Novoj Gradiški na Urijama. Društvo tada još nije imalo svoje zemljište, a ni prostorije. Ubrzo je pokrenuta akcija sa svrhom riješavanja ovog problema, a pitanje smještaja DVD-a zaključio je prof. Bunjevac darovavši parcelu na kojoj se 1937. godine počinje graditi Hrvatski vatrogasni dom koji je osim vatrogascima služio i svima ostalima u selu za održavanje kulturnih manifestacija, priredbi i skupova. Zemljištem u vlastitom vlasništvu DVD «Rešetari» je jedinstveno na području cijele općine, a i šire.
Osim uvježbavanja i stjecanja vještina za gašenje požara, vodila se briga i o kulturno prosvjetnom radu društva, a za to su bili zaduženi učitelji Cetina i Vilhem, te članovi Mjesec i Mijo Glavaš. Rad u društvu u periodu od 1945. do 1955. godine postao je ozbiljniji i aktivniji. Dovršava se izgradnja doma sa spremištem, formirana je sanitetska ekipa čiji su se članovi obučavali u pružanju prve pomoći, redovno su svake godine organizirana dežurstva za vrijeme žetve, te članovi drštva sudjeluju i osvajaju odličja na takmičenjima.

No još veća aktivnost DVD-a iskazuje se u periodu od 1970 do 1990. godine i to kroz nabavku opreme i vozila; održavanje i nadogradnju doma, te izgradnju pomoćnih prostorija; kontinuirani rad s članovima jedinice, naročito rad s mladim članovima kojih je bilo sve više u društvu što je rezultiralo mnogim prvim mjestima na natjecanjima; redovnim pohađanjima seminara i tečajeva, te sudjelovanjem na mnogim jubilarnim proslavama kao gosti i izvođači javnih vježbi.

Nakon godina prosperiteta za DVD "Rešetari" dolazi do blagog zatišja prouzročenog Domovinskim ratom u kojemu sudjeluju i članovi DVD-a koji i nakon završetka agresije na Hrvatsku sudjeluju u brojnim akcijama povezanim sa saniranjem štete nastale na ratom pogođenim područjima. Društvo se ubrzo oporavlja od ratom nastale situacije što najbolje mogu posvjedočiti sami mještani kojima su uvijek na usluzi, a svjedok kvalitete rada su i nagrade koje osvajaju na natjecanjima na kojima učestalo nastupaju.

Nema komentara:

Objavi komentar